Artikkelien arkisto

Yrttien historiasta: Tarina "Neljän varkaan etikan" takaa

Etsiessäni lisätietoja yrteistä törmäsin Toivo Rautavaaran ”Miten luonto parantaa”-kirjan (1980) sivuilla hauskaan tarinaan Salviasta (Salvia officinalis) "Keskiajalla salvia oli yleisrohdon maineessa. Vuonna 1630 Touloussessa riehui kolera ja kadulla lojui ruumiita, joihin kukaan ei tartunnan...

Vähän asiaa Kurkumiinista

Lähde: Parantavien ruokien opas kirjoittanut James A. Duke (kirjoittanut myös The Green Pharmacy-kirjan n. 10 v sitten) Alkuperäisteos / Original source ”The Green Pharmacy Guide to Healing Foods” v. 2008) Vuonna 2006 European Journal of Pharmacology-lehdessä julkaistussa artikkelissa todettiin,...

Vapaat radikaalit, hapetusstressi ja antioksidantit

Vapaiden radikaalien vaikutus soluun Vapaat happiradikaalit ovat epävakaita molekyylejä, joita muodostuu erilaisten ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta ja normaalin aineenvaihdunnan sivutuotteena. Vapaat radikaalit riistävät elektroneja lähellä olevista molekyyleistä tai luovuttavat niitä...

Miten kuidut vaikuttavat?

KUIDUT ovat tärkeitä, koska ne: sitovat vettä lisäävät syljeneritystä säätelevät verensokeritasoa; hidastaa sokerin imeytymistä hidastavat liian nopeiden hiilihydraattien imeytymistä vähentävät insuliinin tarvetta ( ei tarvita insuliinia tällöin pudottamaan verensokeria) tehostavat...

Terveyteen vaikuttavat muutettavissa olevat asiat mm.

Näihin asioihin voit omilla valinnoilla vaikuttaa Energiamäärään (kcal/kJ) Hiilihydraattien laatuun / määrään / ominaisuuteen Valkuisten eli proteiinien laatuun / määrään / ominaisuuteen Rasvojen laatuun / määrään / ominaisuuteen Kuitujen laatuun / määrään /...

Elimistössä on n. 12 biljoonaa solua

Lähde: Knut Flytlie "Vitamiinit" Elimistössämme on n. 12 biljoonaa solua, joita pitää koko ajan syntyä uusia, koska niiden elinikä on rajallinen. Elimistö tuottaa joka päivä 50 miljoonaa ihosolua. Suoliston koko on 300m2:n kokoinen limakalvo vaihtuu viikottain. Suolistossa on 100 miljoonaa...

Kehon rasvoissa lymyää tulehduspesäke

Lainaan tekstin "Piilevät tulehdukset"-kirjan kirjoittajilta: Tohtori Nicole Schaenzleriltä ja Lääketieteen tohtori, professori Eugen Faistilta "Uuden vuosituhannen Saksassa on vakava paino-ongelma. Tartuntatauteja tutkiva Robert Koch-instituutti on saanut selville, että joka 2. saksalainen mies ja...

Ylipainon aiheuttajat

"Piilevät tulehdukset"-kirjan kirjoittajat Tohtori Nicole Schaenzler, Lääketieteen tohtori, professori Eugen Faist "Geneettinen alttius: On olemassa ihmisiä, jotka syövät valtavasti lihomatta grammaakaan. Toiset syövät paljon vähemmän ja lihovat joka tapauksessa. Ylipaino voi olla sairauden...

Ruokavalio antioksidanttien lähteenä

"Oikeaa ravintoa minulle" Marja Ruuti Gummerus "Ruoassa on luonnostaan paljon erilaisia antioksidantteja, jos lautasella on päivittäin monipuolinen valikoima värejä. Väriksi ei riitä punainen liha, valkoinen leipä ja vihreät kuulat, vaan härskiintymistä ehkäisevät värit löytyvät kasviksista,...