Antioksidanteista
"Oikeaa ravintoa minulle"-kirjan kijoittaja Marja Ruuti on kirjoittanut mm.
"Antioksidantit ovat elimistössä syntyviä ja ruoasta saatavia yhdisteitä, jotka ehkäisevät elimistössä hapen yhdisteiden aiheuttamia haitallisia reaktioita. Haitallisia happiradikaaleja syntyy normaalissa aineenvaihdunnassa, mutta erityisesti stressitilanteissa sekä tupakoinnin, säteilyn, ympäristömyrkkyjen, raskasmetallien, lääkkeiden ja sairauksien, kuten tulehdusten, vaikutuksesta.
Vapaiden radikaalien aiheuttamat soluvauriot lienevät osasyynä useimmissa rappeutumissairauksissa, joita ovat mm. sydän- ja verisuonitaudit, syöpä, reuma, diabetes, harmaakaihi, Parkinsonin tauti, dementia sekä useimmat hermoston, lihaksiston ja ihon sairaudet.
Näiden riski pienenee, kun ruoasta tai tarvittaessa lisäravinteina saadaan riittävästi antioksidantteja. Monet antioksidanteista ovat tavallisia vitamiineja ja kivennäisaineita: beetakaroteeni, A, C-, E- ja B6-vitamiinit sekä seleeni, sinkki ja mangaani. Antioksidantteina toimivat myös monet muut ruoassa esiintyvät tai lisäravinteina käytettävät aineet, kuten ubikinoni eli Q10 ja flavonoidit. Antioksidanttien vaikutusta haitallisen hapettumisen ja härskiintymisen estäjinä käytetään hyväksi elintarviketeollisuudessakin, kun lisätään esim. E-vitamiinia hapettumisenestoaineeksi."