Kohti terveellisempää ruokavaliota, kohti kasvisravintoa näillä vaihtoehdoillla
Lähde: Virpi Raipala-Cormier ”Frantsilan yrttitilan Kasviskeittokirja” (1998)
Alamme lähestyä sitä aikaa kun jokainen vannoo joulun jälkeen muutttavansa kaikki elämäntapansa terveempään, parempaan ja kevyempään. Saatamme päätä pahkaa heittäytyä noudattamaan jotakin hyvältä kuulostavaa ruokavaliota ja sitten saattaa käydä niin, että jotakin ravintoainetta tulee popsittua liikaa ja toista liian vähän. Suoli on jumissa ja mikään ei liiku. Kaikki mikä liittyy kasviksiin kuulostaa tosi terveelliseltä ja annetaan mennä sitten oikein urakalla ääntä kohden. Ei ei, yhä edelleenkin kohtuus kaikessa, siinä terveellisessäkin.
Virpi Raipala-Cormier mainitsee kirjassaan mm. että ei pelkästään tavallista sekaruokaa syövä saa liikaa proteiinia, vaan niin voi käydä myöskin kasvisruokaa syövälle. Kasvisruokaa syövät ovat kyllästymiseen asti saaneet varmasti kuulla, että sitä proteiinia pitää saada sitten tarpeeksi ja sitten sitä onkin popsittu oikein urakalla, liikaa soijavalmisteita, liikaa papuja. Hän mainitsee myöskin, että kasvissyöjien lasten ruokavaliossa on joskus havaittu suosituksiin nähden jopa kaksinkertaisia määriä proteiineja.
Tavallinen monipuolinen kasvisruoka takaa yleensä riittävän proteiinin saannin. Jos on epävarma selviääkö pieni lapsi kasvivalkuaisella, voi muistaa, että puolen lasin annos maitoa tai vastaava määrä piimää, jogurttia tai juustoa riittää antamaan (aikuisenkin) elimistön tarvitsemat "ns.välttämättömät eläinvalkuiaiset".
Useimmat vegetaarit ja vegaanit eivät syö eläimistä saatuja ruoka-aineita, mutta niitä on usein esim. valmistuotteissa. Teollisen valmistusprosessin vuoksi hapankermavalmisteissa voi olla liivatetta. Samoin jos leivän pakkauksessa lukee "margariinia", se sisältää yleensä eläinrasvaa eli laardia, koska se on halpaa ja koska nykyiset ohjeet eivät vaadi leipomoilta margariinin koostumuksen tarkempaa ilmoittamista. Myös kotikäyttöön myytävissä halvoissa margariineissa on laardia ja siten myös tyydyttyneitä rasvahappoja.
Kasvisravintokin voi olla "puppuruokaa", erityisesti sitä ovat valkoisista vehnäjauhoista ja valkoisesta, puhdistetusta sokerista tehdyt ruoat. On hyvä oppia valitsemaan totuttujen ruoka-aineiden tilalle täysipainoisia, ravitsevia raaka-aineita.
Jos innostuu kasvisruokavaliosta ex temporee voi tulla yllättävä tilanne ensimmäisillä kerroilla ruokakaupassa, että mitä tässä nyt sitten voi enää ostaa? Tiedetään, kasvisruoka on terveellistä ja se soveltuu hyvin monien sairauksien hoitoon ja niitten ennaltaehkäisyynkin, joten hyvästi hookoon blööt ja muut entiset juhannusherkut... Vaihtoehtoja on, niihin pitää vain opetella, ajan kanssa mielellään kuitenkin. Makua kasviksiin saa mausteilla vaikka kuinka rutkasti kunhan vain harjoittelee niitten käyttöä. Tylsältä kuulostavat kasviksetkin saavat kummasti makua, kun lisää niihin mausteita ja ripauksen kookosöljyä.
Ohessa muutamia esimerkkejä ns. terveellisistä vaihtoehdoista kasvissyöjän näkövinkkelistä:
LIHAN ja KALAN sijaan:
pavut, linssit, herneet, soijatuotteet, tofu, valkuiaispitoiset siemenet, kuten auringonkukansiemenet
PIHVIEN, LIHAPULLIEN, MUREKKEIDEN, PATOJEN, KASTIKKEIDEN, NAKKIEN ja muiden makkaroiden sijaan:
pavut, linssit, herneet, tofu, gluteiini, pähkinät, siemenet, soijarouhe, kasvikset ja viljasta valmistetut vastaavat ruoat
ELÄINRASVOJEN, RASVASEKOITTEIDEN ja keinotekoisesti kovetettujen kasviasvojen sijaan:
pavuista, siemenistä, avokadosta, pähkinöistä ja manteleista valmistetut levitteet
yrttikevytvoi = voi-kasviöljy-vesi-yrttiseos
KANANMUNAN sijaan:
tofu, soijajauho (noin 2 rkl = 1 muna) tai soijamaito
- leivonnaisissa muna on usein turha, kakut ja muut leivonnaiset onnistuvat ilman kananmunaakin.
MAITOTALOUSTUOTTEIDEN sijaan:
soija- ja riisimaidot ja -kermat, tofu (soijajuusto, kova ja pehmeä), siemenmaidot ja -kermat, siemen- ja pähkinätahnat ja -levitteet, soijamaitojogurtti, siemen- ja pähkinäjäätelöt, tofujäätelö, sorbetit, siemen- ja pähkinäpirtelöt
- maito ei ole kalsiumin ainoa lähde, sillä kalsiumia on runsaasti lehtikasveissa, esim. nokkosessa
VALKOISEN SOKERIN sijaan:
ohra-, riisi- ja maissimallas, vaahtera- tai mahlasiirappi, hunaja, kuivahedelmät ja niiden liotusvesi, raakasokeri
- tumma kidesokeri on käynyt läpi puhdistusprosessin, jossa kivennäisaineet on osaksi poistettu. Se ei kuitenkaan ole yhtä "tyhjää" kuin täysin puhdistettu valkoinen sokeri, joka kuluttaa elimistön omia kivennäisaineita.
VALKOISTEN VEHNÄJAUHOJEN ja VALKOISEN RIISIN sijaan:
kokojyvävehnäjauhot, leivonnassa esim. 25-50% jauhomäärästä, tummat makaronit, tummat, kiillottamattomat luonnonriisit
MAKEISTEN sijaan:
kuivahedelmien palaset ja hedelmälastut, kuivatut omenarenkaat, kuivatut mansikan viipaleet ja kuivatut mustikat, siemen-pähkinämassasta tehdyt makeiset, idätetyt tai idättämättömät auringonkukansiemenet, pähkinät ja mantelit
SUKLAAN ja KAAKAON sijaan:
carobjauhe, carobjauhe+soijamaito, carobjauhe+siemenmaito
- Carob on johanneksenleipäpuun paahdettua ja jauhettua palkohedelmää, joka maistuu makealta suklaalta ja on erittäin kivennäisaine- ja B-vitamiinipitoista.
RUOKASUOLAN ja LIHALIEMIKUUTIOIDEN sijaan:
mausteyrtit (mm.selleri ja kumina), merilevä, nokkosjauhe, aito soijakastike, maitohapotetut vihannekset, merisuola, miso
SUOLAISTEN SIPSITYYPPISTEN VÄLIPALOJEN sijaan:
pannussa paahdetut auringonkukan- tai seesaminsiemenet, mausteena soijakastiketta ja mausteyrttejä maun mukaan, kikherneet joko paahdettuina tai idätettyinä ja soijakastikkeena marinoituina, kuivatut palsternakan lastut, tuoreet juurespalat, yrttisuolalla maustetut popcornit
Suosittelen hankkimaan Virpi Raipala-Cormierin ”Frantsilan yrttitilan Kasviskeittokirja” (1998), kirja pitää sisällään massoittain reseptejä, asiantuntijan asiaa kasviksista, yrteistä jne ja kirja on kuvitettu persoonallisesti.
*
Yllä olevan tekstin lähteenä oli siis Virpi Raipala-Cormierin ”Frantsilan yrttitilan Kasviskeittokirja” (1998)
*
Koska puhtaita aitoja luonnollisia korkealaatuisia matalissa lämpötiloissa valmistettuja FREZZOR-tuotteita edustan ja omilla kotisivuillani häärään, lisään tähän kohtaan FREZZORIN Merisuolahiutaleet ja lyhyen tuotekuvauksen:
FREZZOR Merisuolahiutaleet sisältävät yli 60 hivenainetta
mm. jodia, magnesiumia, sinkkiä ja piitä.
Merisuolahiutaleet ovat luomusertifioitu.
FREZZOR Merisuolahiutaleet ovat
- gluteenittomia
- lisäaineettomia
- GMO-vapaita.
- 100% lisäaineeton luonnontuote
- aurinkokuivattu Uudessa-Seelannissa ilman lisäaineita. 225g
Koska tuotteessa on jodia se soveltuu myös sellaiselle, joka kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
MERISUOLAHIUTALEET maksavat 30,- euroa + postikulut
FREZZORin Merisuolahiutaleita ei voi vastustaa.
Jos jokin niin tämä tuote on hintansa väärtti. TESTAA.
TODELLA suosittelen!
Luomulaatua – puhtaampaa ei ole