Mausteyrteistä terveyttä

lähde: Virpi Raipala-Cormier ”Frantsilan yrttitilan Kasviskeittokirja” (1998)

Mausteyrttien käyttöä mietittäessä kannattaa pitää mielessä mm. seuraavat seikat:

1. Mausteyrtit tekevät ruoasta maittavampaa

2. Ne vähentävät tarvetta suolan käyttöön ja ehkäisevät siten sydän- ja verisuonitauteja sekä verenpainetautia

3. Antibakteerisina ne lisäävät ruoan säilyvyyttä

4. Useat yrttimausteet edistävät ruoansulatusnesteiden ja sapen eritystä, jolloin ruoka sulaa paremmin. Mausteyrtit myös vähentävät ruoassa olevan rasvan haittoja ja parantunut suolentoiminta tuo lisää energiaa ja mielen virkeyttä

5. Mausteyrtit lisäävät usein hengitysteiden toimintakykyä ja irrottavat limaa. Siten ne välillisesti virkistävät ja elvyttävät sekä helpottavat oloa vilustumissairauksissa

6. Jokaisella yrtillä on yleensä oma erityinen rohdollinen vaikutuksensa ruoansulatusta elvyttävän vaikutuksen lisäksi

7. Mausteyrtit ja villit maustekasvit sisältävät huomattavasti enemmän vitamiineja, hivenaineita ja kasvisantioksidantteja kuin tavalliset kasvikset tai muut ruoka-aineet

8. Maustekasveista löytyvät kaikki perinteisen kiinalaisen lääketieteen arvostamat perusmaut:

makea, pikantti (pippurinen), suolainen, hapan ja karvas.

Kohtuudella käytettyinä ne vaikuttavat suotuisasti kehon elinten toimintaan: liiallisesti nautittuna ne vaikuttavat epäedullisesti. 

Seuraavassa on lueteltuna perusmakujen vastaavuuksia:

Makea ja neutraali maku (esimerkiksi peruna, porkkana, viljat, fenkoli, saksankirveli)

  • stimuloivat vatsalaukun, pernan ja haiman hyvinvointia

Pikantti maku (esimerkiksi pippurit, piparjuuri, kynteli)

  • elvyttävät keuhkojen ja paksusuolen toimintaa

Suolainen maku (esimerkiksi suolaheinä, selleri, nokkonen)

  • stimuloivat munuaisten ja virtsarakon kuntoa

Hapan maku (esimerkiksi sitruuna, marjat, hapankaali)

  • stimuloivat maksan ja sapen toimintaa

Karvas maku (esimerkiksi pihlajanmarja, voikukka, kahvipapu)

  • liittyvät sydämen, verenkierron ja ohutsuolen toimintaan

Muista, että "pieni määrä parantaa"!

Maustekasveista löytyvät myös intialaisen lääketieteen arvostamat kuusi makua; edellisten lisäksi supistava maku. Kaikkia em. mainittuja makuja tulisi olla joka aterialla.