Osteoporoosiin vaikuttavia perustekijöitä

”Torju osteoporoosi” Xandria Williams (Gilbert Pool) alkuperäisteos ”Fighting Osteoporosis”

linkki kirjailijan sivuille:

https://www.xandriawilliams.co.uk/product/fighting-osteoporosis/

Lainaan tekstin Tuula Siimeksen suomentamasta ”Torju osteoporoosi oikean ravinnon ja oikeanlaisen liikunnan avulla”

siitä syystä, että kiinnittäisimme huomiota siihen, että ei riitä että syö D-vitamiinia, jos maksan ja munuaisten toiminta on heikkoa tai jos kalsium ei imeydy kunnolla, ei auta vaikka joisi litratolkulla maitoa tai… jos popsii liikunnan jälkeen reippaasti magnesiumia ja tykkää että kaikki on nyt tehty… se ei riitä… tai… että… saadaan ajattelemisen aihetta siihen, että

Kohtuus ihan kaikessa

Liika proteiini rasittaa maksaa ja munuaisia ja johtaa suurempaan kalsiumin menetykseen luustossa ja elimistössä. Tämän kirjan mukaan valkuaisaineiden eli proteiinien saantisuosituksista sanotaan, että esim. 73 kg painava mies tarvitsee n. 58 grammaa proteiinia ja 57 kg painava nainen n. 45 grammaa proteiinia. Miehen tulisi tuossa tapauksessa syödä esim. lihaa 260 grammaa ja naisen 200 grammaa lihaa saadakseen riittävän määrän proteiinia. Proteiinin lähteitä on muitakin: kananmunat, juustot, pähkinät, siemenet, kuivatut pavut, viljat jne. Kehonrakentajat ja urheilijat ja ovat asia erikseen, sillä heidän kulutuksensa on valtavan paljon suurempaa kuin ei-liikuntaa-harrastavan. Pitää olla rakennusainetta eli ravintoa riittävästi, että jotain voi rakentaa, niinhän se on.

Kaikkea oikeassa suhteessa, sitten oltaisiin aika mukavilla vesillä, mutta asiat eivät ole niin yksinkertaisia, se olisi yksinkertaisesti liian helppoa. Elämä ON.

Suosittelen jokaiselle Xandria Williamsin kirjaa, perusteos, helppolukuista ja ymmärrettävää kaikin puolin.

Tässä muutama tärkeä asia, jotka haluan näillä kotisivuillani tuoda esille.

Alhaisen kalsiumpitoisuuden syitä

  • liian vähän kalsiumia ravinnossa

  • liian vähän tarvetta vastaavia lisäravinteita

  • kalsium ei imeydy kunnolla

  • liian vähän mahahappoa

  • riittämätön määrä D-vitamiinia

  • ruoansulatusentsyymien puute

  • maksan toiminta ja sapen kulkeutuminen heikkoa

  • heikko maksan toiminta

  • suolisto-ongelmat: esim. hiivisienitauti, loiset, aineiden pilkkoutumisongelmat, vahingoittuneet suolen seinämät (johtavat huonoon imeytymiseen)

  • ummetus

Asia on kuitenkin vielä tätä listaa monimutkaisempi, koska kalsiumin imeytyminen ei ole suoraviivainen tapahtumaketju.

Kalsiumin imeytymisen edellytyksenä on:

Kalsiumin imeytymisen edellytyksenä on, että mahalaukun solut tuottavat riittävästi happoa. Ikävä kyllä ihmisillä tätä happoa syntyy liian vähän. Niinkin pieniltä tuntuvista vaivoista kuin närästyksestä ja vastaavista ruoansulatusongelmista kärsivillä ihmisillä tätä happoa on liian vähän ja tuotettu määrä yleensä vähenee iän myötä.

Haiman on tuotettava sopivat ruoansulatusentsyymit ja maksan on valmistettava sappea. Muutoin sulamattomat rasvat voivat sitoutua kalsiumiin ja tämä useasta osasta muodostunut yhdiste karkaa elimistöstä ulosteen mukana.

Fosfori

on elimistön toiseksi yleisin kivennäisaine. On tärkeää, että sekä fosforia että kalsiumia saadaan suunnilleen samassa suhteessa. Jotta fosfori voisi imeytyä, elimistössä on oltava D-vitamiinin aktiivista muotoa. Tämä on edellytyksenä myös kalsiumin imeytymiselle.

Alhaisen fosforipitoisuuden syitä:

  • ravinnosta ei saada fosfaatteja (tämä on harvinaista)

  • ravinnossa paljon enemmän fosforia kuin kalsiumia (enemmän kuin 1:1)

  • ravinnossa paljon enemmän kalsiumia kuin fosforia (tämä on harvinaista)

  • riittämätön D-vitamiinin saatavuus

  • tyypillinen länsimainen ruokavalio

Magnesium

Magnesium imeytyy elimistöön ohutsuolesta samalla tavoin kuin kalsium. Nämä kaksi alkuainetta kilpailevat keskenään siitä, kumpi pystyy imeytymään enemmän ja siksi niiden nauttiminen oikeassa suhteessa on tärkeää – kalsiumia tarvitaan jopa kaksi kertaa enemmän kuin magnesiumia.

Jos sinulle on määrätty kalsiumlisä terveyden edistämiseksi ja osteoporoosin ennaltaehkäisyyn tai hoitoon tai syöt sitä omasta aloitteestasi, on tärkeää ottaa suunnilleen vastaava määrä magnesiumia. Valitettavasti tätä suositusta katsotaan usein läpi sormien.

Alhaisen magnesiumpitoisuuden syitä

  • riittämätön magnesiumin saanti

  • ravinnossa tai lisävalmisteissa vääränlainen kalsium-magnesium-suhde

  • riittämätön D-vitamiini

D-vitamiini

D-vitamiini on ratkaiseva tekijä kalsiumin ja fosforin imeytymisessä ja hyödyntämisessä. Saamme D-vitamiinia kahdella tavalla: ravinnosta tai valmistamalla sitä ihossa. Riippumatta siitä, syntyykö D-vitamiinia ihossa vai saadaanko sitä ravinnosta, sen on muututtava aktiiviseen muotoonsa.

On hyödyllistä tietää, miten D-vitamiini toimii elimistössä, jotta ymmärtäisimme, ettei pelkkä D-vitamiinilisän ottaminen välttämättä riitä. Jos maksa tai munuaiset eivät toimi kunnolla, kaiken nauttimamme D-vitamiinin muuntuminen täyteen aktiiviseen muotoonsa hankaloituu.

Alhaisen D-vitamiinipitoisuuden syitä

  • riittämätön D-vitamiinin saanti

  • riittämätön altistus auringonvalolle, jotta D-vitamiinia syntyisi ihossa

  • heikko maksan toiminta

  • heikko munuaisten toiminta

Osteoporoosiin vaikuttuvia muita syitä:

Xandria Williams tuo kirjassaan esiin myöskin mm. alumiinin, hormonit: lisäkilpirauhashormoni (PHT eli parathormoni) ja kalsitoniinin, jotka ovat avainasemassa kalsiumaineenvaihdunnassa sekä estrogeenin, eräs naishormoneista, joka liittyy läheisesti kalsiumaineenvaihduntaan sekä progesteronin, joka on toinen tärkeä naishormoni, joka vaikuttaa kalsiumin aineenvaihduntaan ja luun tiheyteen, DHEA:an (dehydroepiandrosteroni), joka on lisämunuaisten tuottama steroidihormoni, yleisen terveyden, perinnöllisyyden, sukupuolen ja ympäristön vaikutukset, raskauden ja imeytyksen, lisämunuaisten toiminnan, kilpirauhasen toiminnan sekä liikunnan ja monet muut osteoporoosiin vaikuttavat tekijät, joten… syystäkin

Suosittelen teosta ”Torju osteoporoosi oikean ravinnon ja oikeanlaisen liikunnan avulla” Kaikille asiasta inspiroituneille tai osteoporoosin kanssa kamppaileville.

Tässä vielä linkit kertaalleen:

suomeksi

https://www.booky.fi/tuote/williams_xandria/torju_osteoporoosi_oikean_ravinnon_ja_oikeanlaisen/9789525473001

linkki kirjailijan sivuille:

and in english link too to Xandria Williams pages

https://www.xandriawilliams.co.uk/product/fighting-osteoporosis/

Paula Kilkki

Dipl. Ravintoneuvoja

embiria.helsinkioy@gmail.com