Ravintoa nivelille - tasapainoinen ravitsemus tukee nivelten hyvinvointia
Ravintoa nivelille
-
Syö usein kalaa
-
Syö ainakin 5 hedelmä- ja vihannesannosta päivässä
-
Kasviksia vähintään puoli kiloa (tai 800-1000 gr päivässä, perunaa ei lasketa tähän määrään)
-
Vähennä sokerin ja eläinperäisen rasvan käyttöä
-
Syö kohtuudella punaista lihaa (nauta, sika) - Suosi kanaa, kalkkunaa ja kananmunaa valkuaisen eli proteiinin lähteenä
-
Käytä ruoanlaitossa kylmäpuristettuja kasviöljyjä, kuten rypsiöljyä tai oliiviöljyä
-
Käytä kohtuudella kahvia, suolaa ja alkoholia
-
Juo riittävästi vettä (1,5 - 3 litraa päivässä)
-
Syö runsaskuituista täysjyväviljaa (kuitupitoisuus mielellään yli 10%)
Nivelreumaan tai nivelrikkoon soveltuvia ruoka-aineita ovat mm.
(ei sovellu sellaisille, jotka ovat näille ruoka-aineille yliherkkiä, allergisia jne)
rasvaiset kalat inkivääri avokado täysjyvävlja
kalaöljy kurkuma ananas vihreä tee
oliiviöljy parsakaali omena puna-apila
helokkiöljy paprika marjat vitaminoitu maito
rypsiöljy selleri sitrus- pellavansiemenet
soija sipuli hedelmät pähkinät, siemenet
äyriäiset
viherhuulisimpukkaöljy
Ravintoaineiden vaikutus niveliin
-
C-vitamiinin liian vähäinen saanti on yhteydessä nivelrikkoon
-
Nivelrikko etenee nopeammin, jos D-vitamiinin saanti on vähäistä
-
B-vitamiinit (erityisesti B1, B6 ja B12) ovat tärkeitä kudosten aineenvaihdunnalle
-
Omega-3-rasvahapot voivat rauhoittaa nivelrikon oireilua
-
Inkiväärivalmisteet lievittävät kipua ja tulehdusta
-
Hainrustouute- ja vihersimpukkauutteet sisältävät nivelten luonnollista toimintaa tukevaa glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia
-
Tulehduksellisiin tiloihin auttaa myöskin kurkumiin
Lähteet: Opas Nivelrikon hoitoon ja hallintaan sekä oppimateriaaliani Suomen Terveysopisto Saluksesta