Ruokavalio antioksidanttien lähteenä
"Oikeaa ravintoa minulle" Marja Ruuti Gummerus
"Ruoassa on luonnostaan paljon erilaisia antioksidantteja, jos lautasella on päivittäin monipuolinen valikoima värejä. Väriksi ei riitä punainen liha, valkoinen leipä ja vihreät kuulat, vaan härskiintymistä ehkäisevät värit löytyvät kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Väreillä on suuri merkitys silmänruokana, mutta monet kasvisten väriaineet toimivat myös antioksidantteina yhdessä vitamiinien ja kivennäisaineiden kanssa.
Vihreä väri kertoo, että kasviksessa on paljon yhteyttäviä, viherhiukkasia, joissa on mm. rautaa ja magnesiumia sekä C-vitamiinia. Kasvien vihreys edistää solujen uusiutumista ja parantaa immuniteettia. Vihreät kasvit, esim. parsakaali, pinaatti, vihreät salaatit, versot ja villivihannekset, ovat myös hermostoa vahvistavia.
Kasvien sinisen ja violetin sävyt johtuvat antosyaaniväriaineista, vahvoista tulehdust estävistä ja limakalvoja hoitavista antioksidanteista, joita on monissa marjoissa ja hedelmissä. Punaiset, keltaiset ja oranssit väriaineet kuuluvat karotenoideihin. Tomaatille punaisen värin antava lykopeeni saattaa ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia ja eturauhassyöpää. Kananmunan keltuaisen oranssi väriaine luteiini edistää silmien terveyttä. Valkoisten kasvisten tehokkaimpia flavonoideja ovat sipulikasvien kversetiini ja allisiini. Myös kaalikasvien värittömät sufidit ovat terveyttä edistäviä. Antioksidantteja löytyy myös täysjyväviljasta, pavuista ja herneistä, sienistä, kylmäpuristetuista kasviöljyistä, pähkinöistä ja siemenistä. Monipuolinen ruoka tarjoaa erilaisia antioksidanttivaikutteisia aineita, joilla on omat tehtävänsä kehon toiminnoissa"