Terveyteen vaikuttavat muutettavissa olevat asiat mm.

Näihin asioihin voit omilla valinnoilla vaikuttaa

  • Energiamäärään (kcal/kJ)
  • Hiilihydraattien laatuun / määrään / ominaisuuteen
  • Valkuisten eli proteiinien laatuun / määrään / ominaisuuteen
  • Rasvojen laatuun / määrään / ominaisuuteen
  • Kuitujen laatuun / määrään / ominaisuuteen
  • Vitamiini-hivenainepitoisuuksiin
  • Antioksidantteihin
  • Fytokemikaaleihin
  • Glykeemiseen kuormaan (GK) / Glykemia-indeksiin (GI)
  • Ruokien yhdistelyyn
  • Happo-emäs-tasapainoon
  • Ateriarytmiin
  • Tuoreravinnon entsyymien määrään
  • Kasvi- / eläinkunnan ruokien suhteeseen
  • Tuoreravinnon ja keitetyn ravinnon suhteeseen
  • Ruokien valmistustapoihin
  • Ruokavalintojen laatuun (teollinen/luonnollinen)
  • Ruokien pureskeluun
  • Juomien ja nesteiden laatuun
  • Ruokavalinnoissasi ottaa huomioon viljely- ja tuotantotavan

Terveellisessä ravitsemuksessa edellä listatut asiat ovat tasapainossa

Lähde: Oppimateriaalistani / Suomen Terveysopisto Salus