Yrttien historiasta: Tarina "Neljän varkaan etikan" takaa

Etsiessäni lisätietoja yrteistä törmäsin Toivo Rautavaaran ”Miten luonto parantaa”-kirjan (1980) sivuilla hauskaan tarinaan Salviasta (Salvia officinalis)

"Keskiajalla salvia oli yleisrohdon maineessa. Vuonna 1630 Touloussessa riehui kolera ja kadulla lojui ruumiita, joihin kukaan ei tartunnan peloissa uskaltanut koskea. Sitten saatiin kiinni neljä miestä, jotka ryöstivät ruumiilta arvoesineitä ja rahoja. Raati tuomitsi heidät kuolemaan, mutta lupasi vapauttaa heidät, jos he kertoisivat salaisuutensa, miten he välttivät tartunnan.

He olivat lisänneet etikkaan runsaasti salviaa ja höysteeksi rosmariinia, timjamia ja laventelia, ja tällä etikalla he olivat joka aamu voidelleet itsensä kiireestä kantapäähän. Kun Marseillessa puhkesi kolera sata vuotta myöhemmin, sikäläiset rosvot lisäsivät seokseen vielä valkosipulia.

"Neljän varkaan etikan" nimellä tämä rohto tunnettiin kauan, ja kasviparantaja Mességué suosittaa sitä vieläkin esimerkiksi influenssatartunnan torjumiseksi."

Wikipedia lainaus henkilöstä Maurice Mességué:

Maurice Mességué (s. 14. joulukuuta 1921 Colayrac-Saint-Cirq, Lot-et-Garonne) on ranskalainen kasvisparantaja, joka käytti Etelä-Ranskan vanhaa yrttihoitoperinnettä hoitojensa antamiseen. Hän kertoi oppineensa menetelmän isältään. Hoito perustuu yrttipitoisiin jalka- tai käsikylpyihin tai yrttihauteisiin.

Mességuésta tuli aikoinaan kuuluisa, koska hän kertoi hoitaneensa useita tunnettuja henkilöitä jalkakylvyillään. Heidän joukossaan oli mm. Winston Churchill, Saksan liittokansleri Konrad Adenauer, Egyptin kuningas Faruk, Paavi Johannes XXIII, Jean Cocteau, Ranskan pääministeri Édouard Herriot ja Robert Schuman.